welke schroef in welke plug

 

 

Een veelgehoorde vraag van al onze doe-het-zelvers maar ook sommige professionals vragen ons om advies. De reden daarvoor is de grote verscheidenheid aan pluggen. Voor elke ondergronden toepassing bestaat er wel een plug die geschikt is.

De functie van een plug

Wanneer gebruik je een plug?

Wanneer er twee materialen aan elkaar gemaakt moeten worden gebeurt dat vaak met behulp van schroeven. In elastische materialen, zoals bijvoorbeeld hout, is het gebruik van alleen een schroef meestal voldoende om genoeg stevigheid te krijgen. Het hout wordt ingedrukt door de schroef waardoor de schroef goed klem komt te zitten. In niet elastische materialen zoals bijvoorbeeld steen is er nauwelijks druk en zal de schroef niet genoeg klemgezet worden en dus geen stevigheid kunnen geven.

Zo werkt een plug!

Het gebruik van een plug biedt in zulke situaties uitkomst. De plug vervult de functie van het elastische materiaal en zal ervoor zorgen dat er extra stevigheid ontstaat. In het niet elastische materiaal wordt een gat voorgeboord met een diameter die even groot is als de diameter van de plug. De plug past dan precies in het gat. Vervolgens kan de schroef in de plug geboord worden waardoor de diameter van de plug uit zal zetten. Nu zit de plug klem tussen de schroef en het gat en dat geeft de schroef genoeg stevigheid om materialen aan elkaar te verbinden.

Wat voor pluggen bestaan er allemaal?

Nu we weten dat de functie van een plug is om een stevige verbinding tot stand te laten komen in een niet elastisch materiaal kunnen we kijken naar de verschillende soorten pluggen. Ze zijn er in honderden verschillende soorten, kleuren en maten maar vandaag pakken we een kleine greep uit ons assortiment om iets gedetailleerder naar te kijken.

De constructieplug of kozijnplug

De constructieplug, die ook wel kozijnplug of slagplug wordt genoemd is een plug die speciaal geschikt is om houten balken aan een stenen muur of constructie te monteren. De constructiepluggen hebben een extra lang spreidzone waardoor ze zichzelf extra goed in de muur kunnen verankeren en zo een hoge belasting kunnen verdragen. De constructiepluggen en kozijnpluggen worden geleverd zonder voorgemonteerde schroef.

Slagplug

De slagplug wordt geleverd met voorgemonteerde schroef en worden gebruikt voor lichtere bevestigingen. Deze naam past ook goed bij de plug omdat de schroef niet in de plug wordt gedraaid maar met een hamer de plug in wordt geslagen. De werking van de plug is verder hetzelfde. Door het indringen van de schroef wordt de plug klem gezet tussen de muur en de schroef en ontstaat er stevigheid in de verbinding.

Nylon muurpluggen

De nylon muurpluggen zijn de wat meer bekende pluggen en worden vaak gebruikt door de thuisklusser bij het ophangen van een kastje of een plank aan de muur. Wederom wordt er een gat geboord met dezelfde diameter als de plug. Daarna wordt een iets kleinere, meestal een gewone spaanplaatschroef in de plug geschroefd. Voor een stevige verbinding is het van belang dat er gebruik gemaakt wordt van pluggen die gemaakt zijn van hoogwaardig nylon.

Nog veel meer soorten en maten!

Naast de hierboven genoemde pluggen zijn er nog veel meer verschillende soorten pluggen. Zo zijn er bijvoorbeeld nog de hollewandpluggen en de gipsplaatpluggen. Zoals de naam al doet vermoeden wordt de hollewandplug gebruikt wanneer er een holle ruimte achter een wand zit. De gipsplaatplug is juist weer geschikt om stevigheid te creëren wanneer er iets bevestigd moet worden aan zacht materiaal zoals een gipsplaat.

Welke plugmaat bij welke schroef?

Afhankelijk van welke diameter schroeven je wil gaan gebruiken kies je de maat van de pluggen. Bij de nylon muurpluggen geldt bijvoorbeeld dat de pluggen van 6mm geschikt zijn om te gebruiken bij schroeven van 3,5mm tot 5mm diameter. Hierin is dus een klein beetje speling mogelijk maar het gaat erom dat er genoeg druk wordt gegeven vanuit de schroef op de plug. De 5mm schroef zou in dit geval dus zorgen voor de meeste stevigheid.

Het mag duidelijk zijn dat er voor elke klus een juiste plug te vinden is. Mocht je er niet helemaal uitkomen of niet zeker weten welke schroeven voor welke pluggen je moet bestellen neem dan contact met ons op door te bellen met 0528-233566 of een mail te sturen naar info@schroevenxl.nl.