zweeds rabat monteren

 

 

Potdekselplanken worden regelmatig ingezet voor het bekleden van bijvoorbeeld gevels of schuttingen. Deze planken hebben hun naam te danken aan het potdekselen. Dit is een houtbouwwijze waarbij de planken gedeeltelijk over elkaar heen worden gelegd. De onderliggende plank steekt iets onder de bovenliggende plank. Een potdeksel staat ook wel bekend als een Zweedse rabat. Daarom worden potdekselplanken ook wel Zweedse rabatplanken genoemd. In deze blog vertellen we je meer over hoe je de Zweedse rabat kan monteren en welke schroeven hiervoor het meest geschikt zijn. Welke schroeven je ook nodig hebt voor jouw klus, je kunt ze vinden binnen onze webshop.

Wanneer kies je voor potdekselplanken?

Van oudsher werden potdekselplanken ingezet op onder meer zwart geteerde boerenschuren en de onderzijde van molens en hooibergen. Tegenwoordig zie je deze planken vaak terug bij tuinhuizen, schuurtjes, schuttingen, overkappingen en als bekleding voor de gevel. Door het hout te stapelen ontstaat er een mooi effect dat meteen opvalt. Daarnaast hebben potdekselplanken als voordeel dat ze een goede afvoer van het regenwater verzorgen. Alhoewel je hout tegen neerslag kunt beschermen met bijvoorbeeld een beits, is het alsnog beter om vocht zoveel mogelijk te vermijden. Deze planken dragen hierdoor bij aan een langere levensduur van het hout.

Welke schroeven heb ik nodig als ik een Zweedse rabat ga monteren?

Het potdeksel leggen van planken is een speciale techniek die daarom ook specifieke schroeven vereist. Bij SchroevenXL kun je terecht voor iedere soort schroef, dus het zal je niet verbazen dat je ook voor deze klus bij ons aan het juiste adres bent. Specifiek heb je potdekselschroeven nodig. Alhoewel het potdeksel leggen van planken mogelijk is zonder verbinding, zorgen potdekselschroeven voor extra stevigheid en zekerheid.

Potdekselschroeven zijn niet voor niets zo genoemd. Ze zijn op maat gemaakt voor het potdeksel bevestigen van planken. De schroeven uit ons assortiment kunnen zonder voorboren worden toegepast in het merendeel van de houtsoorten. De aanwezigheid van een fijn snijpunt verkleint de kans dat het hout gaat splijten, terwijl de diepe torx zorgt voor meer grip. Je voelt nauwelijks weerstand tijdens het boren dankzij de schachtribben, terwijl de freesribben een mooie verzinking garanderen. Binnen ons assortiment zijn vele varianten van de potdekselschroef verkrijgbaar, waaronder potdekselschroeven die zwart zijn. Deze zwarte varianten zijn perfect voor zwarte planken. De zwart gepoedercoate en kleine kop zorgt ervoor dat je zonder problemen de schroeven weg kunt werken.

Hoe potdekselplanken monteren?

Je dient zowel goede potdekselplanken als potdekselschroeven in huis te hebben voordat je begint. Vaak zijn Zweedse rabatplanken gemaakt van Douglas hout. Dit hout is perfect voor de landelijke uitstraling die je wilt bewerkstelligen met deze planken. Heb je nog andere vragen over wat je nodig hebt of over de montage van potdekselplanken? Je kunt altijd bij ons terecht voor deskundig advies.

Als je alles in huis hebt, inclusief benodigdheden, kan er begonnen worden met de montage van de planken. Potdekselplanken kunnen het beste bevestigd worden op een stevige ondergrond. Een goede onderconstructie is van groot belang, het is het fundament waar de planken op rusten. Je maakt hierbij gebruik van palen met een maximale ruimte van twee meter tussen de palen. Het is het makkelijkst om te werken van beneden naar boven. Je begint dus met de onderste plank, die zelf steunt op de onderconstructie. Laat de planken niet de grond raken. Met behulp van de schroeven maak je deze plank vast aan de palen, waarbij je een blinde bevestiging uitvoert. Deze bevestiging zorgt ervoor dat de rand van de volgende plank over de schroef heen valt. Zo werk je de schroef optimaal weg en behaal je een mooier eindresultaat. Je kunt er ook voor kiezen om de plank vast te schroeven in het dikkere gedeelte, wat je meer stevigheid oplevert.  

Potdekselschroeven bestellen doe je bij SchroevenXL

Natuurlijk mogen potdekselschroeven niet ontbreken binnen ons uitgebreide assortiment. Ga je potdekselplanken monteren, dan kun je simpelweg niet zonder deze schroeven. Potdekselschroeven zijn gemaakt van RVS en zijn hierdoor extra duurzaam. De zwarte kop is gemaakt van slagvaste coating zodat deze goed blijft zitten tijdens het inschroeven. Wij hebben potdekselschroeven in verschillende formaten. Zowel qua diameter als qua lengte heb je de keuze. De kop van deze potdekselschroeven is zwart. Zo kun je ze optimaal wegwerken. Kijk gerust eens rond binnen ons aanbod en ontdek de potdekselschroeven die jij nodig hebt voor jouw klus.