Schuttingschroeven

 

 

Als Nederlanders zijn we erg gesteld op onze tuinen. Voor de één betekent dat lekker tuinieren of dieren houden en voor de ander is het een gezellig plek om met vrienden of familie te ontspannen. Eén ding hebben de meeste tuinen wel met elkaar gemeen en dat is dat het duidelijk te zien is waar de ene tuin begint en de andere eindigt. Een belangrijk onderdeel van de Nederlandse tuin is dan ook de schutting.

Schuttingen zijn er in alle soorten, maten en materialen en de een staat al jaren zo stevig als een huis terwijl de ander na een seizoen al tekenen van verval vertoont. Om dat laatste te voorkomen is een stevige montage met gebruik van duurzame materialen van groot belang. Bij SchroevenXL helpen wij jou bij het vinden van de juiste schroeven voor jouw schutting project en in deze blog lees je alvast waar je rekening mee moet houden bij de keuze voor de juiste schroef voor jouw schutting!

Waar let ik op bij het kiezen van mijn schutting?

Ten eerste is het belangrijk dat je de juiste materialen kiest voor een duurzaam gebruik. Het Nederlandsche weer kan guur zijn en materialen die daar niet op afgestemd zijn zullen het niet lang volhouden. Goedkoop is in dat geval echt duurkoop.

Veelal zijn schuttingen nog gemaakt van hout en afhankelijk van de houtsoort is het belangrijk om het hout te behandelen met een beschermende laag. Die laag zorgt ervoor dat het hout wordt afgesloten waardoor je minder kans hebt op rot en schade door vocht en vuil.

Welke schutting schroeven zijn het meest geschikt?

In de zee van verschillende soorten schroeven zijn er veel waarmee je een schutting overeind kan houden, de ene schroef is echter wel meer geschikt dan de andere. Het belangrijkste is dat schroef niet gaat roesten. Wanneer een schroef gaat roesten verliest die op den duur zijn kracht en zal de schutting snel in kwaliteit achteruitgaan.

Verzinkte- of RVS schutting schroeven voor buiten

Om te zorgen dat de houtschroeven niet gaan roesten moet deze beschermd worden. RVS, dat staat voor roestvast staal, is een combinatie van materialen die ervoor zorgt dat de schroef niet kan oxideren en dus zijn kracht behoudt. Voor de zwaardere projecten en constructies kun je ook kiezen voor verzinkte schroeven. De verzinkte houtschroeven zijn zoals de naam al doet vermoeden voorzien van een laagje zink en deze zijn nog sterker dan de RVS schroeven en bieden ook bescherming tegen roest.

Zowel de verzinkte en de RVS schroef kunnen onder sommige omstandigheden alsnog gaan roesten. Een verzinkte schroef is bijvoorbeeld kwetsbaarder in agrarische omgeving waar meer ammoniak in de lucht zit. Ook zullen de schroeven eerder gaan roesten bij het gebruik van een verkeerde of niet goed passende bit die de schroef beschadigd. Ondanks dat er een kans bestaat dat de schroeven alsnog gaan roesten gaan ze jaren mee en vele malen langer dan de goedkopere, niet beschermde houtschroeven.

Hoe kies ik de juiste maat schroeven voor de schutting?

Een ander punt om rekening mee te houden is de lengte van de schroef. Om te zorgen dat de schroef de schutting van genoeg stevigheid kan voorzien zorg je ervoor dat de lengte van de schroef minimaal twee keer zo lang is als de dikte van de schutting.

Zwarte schutting schroeven van RVS

Naast dat de belangrijkste functie van de schroef duurzaamheid en stevigheid is, moet het geheel er natuurlijk ook mooi uit komen te zien. De trend van het moment zijn de mooie zwarte potdekselschuttingen. Bij SchroevenXL hebben wij onze potdekselschroeven voorzien van zwarte coating waardoor deze nagenoeg onzichtbaar in de schutting verwerkt kunnen worden. Voor wie het zwarte iets te veel van het goede vindt hebben we natuurlijk ook schroeven zonder zwarte coating.

Ben je er na het lezen van deze blog nog niet helemaal uit welke schroeven geschikt zijn voor jou schutting project, neem dan via telefoon (0528-233566) contact met ons op of mail naar info@schroevenxl.nl