Blog

 1. Potdekselplanken monteren: hoe werkt het?

  zweeds rabat monteren

   

   

  Potdekselplanken worden regelmatig ingezet voor het bekleden van bijvoorbeeld gevels of schuttingen. Deze planken hebben hun naam te danken aan het potdekselen. Dit is een houtbouwwijze waarbij de planken gedeeltelijk over elkaar heen worden gelegd. De onderliggende plank steekt iets onder de bovenliggende plank. Een potdeksel staat ook wel bekend als een Zweedse rabat. Daarom worden potdekselplanken ook wel Zweedse rabatplanken genoemd. In deze blog vertellen we je meer over hoe je de Zweedse rabat kan monteren en welke schroeven hiervoor het meest geschikt zijn. Welke schroeven je ook nodig hebt voor jouw klus, je kunt ze vinden binnen onze webshop.

  Wanneer kies je voor potdekselplanken?

  Van oudsher werden potdekselplanken ingezet op onder meer zwart geteerde boerenschuren en de onderzijde

  Lees meer »
 2. Welke schroef bij welk plug?

  welke schroef in welke plug

   

   

  Een veelgehoorde vraag van al onze doe-het-zelvers maar ook sommige professionals vragen ons om advies. De reden daarvoor is de grote verscheidenheid aan pluggen. Voor elke ondergronden toepassing bestaat er wel een plug die geschikt is.

  De functie van een plug

  Wanneer gebruik je een plug?

  Wanneer er twee materialen aan elkaar gemaakt moeten worden gebeurt dat vaak met behulp van schroeven. In elastische materialen, zoals bijvoorbeeld hout, is het gebruik van alleen een schroef meestal voldoende om genoeg stevigheid te krijgen. Het hout wordt ingedrukt door de schroef waardoor de schroef goed klem komt te zitten. In niet elastische materialen zoals bijvoorbeeld steen is er nauwelijks druk en zal de schroef niet genoeg klemgezet worden en dus geen stevigheid kunnen geven.

  Lees meer »
 3. Schroeven of spijkeren, wat gebruik ik bij welke klus?

  schroeven of spijkeren

   

   

  Voor sommigen is dit net zo vanzelfsprekend als links & rechts en onder & boven maar voor de iets minder ervaren klusser kan dit een lastig vraagstuk zijn. Het slaan van een spijker behoeft alleen een hamer en een aantal spijkers terwijl er bij het indraaien van wat schroeven al snel een elektrische boormachine nodig is. In deze blog leggen we je in eenvoudige taal uit in welk situatie je het beste een schroef kan gebruiken en wanneer een spijker volstaat.

  Het belangrijkste verschil tussen een schroef en een spijker

  Het verschil waar je het beste naar kunt kijken bij de beoordeling om gebruik te maken van een spijker of schroef zit hem in de manier waarop de meeste kracht gebruikt wordt. Schroeven

  Lees meer »
 4. Een gipsplaat vastschroeven: hoe pak je dit het beste aan?

  gipsplaatschroeven

   

  Een gipsplaat vastschroeven is een klus die je prima zelf kunt uitvoeren, of je nu een ervaren doe-het-zelver bent of niet. Hierbij maak je gebruik van gipsplaatschroeven. Maar hoe pak je deze klus precies aan? Hieronder vertellen we je meer over een gipsplaat vastschroeven. We laten je zien waarom gipsplaatschroeven de beste optie zijn voor deze klus. Ook gaan we dieper in op de beste afstand die je kunt hanteren tussen de individuele gipsplaatschroeven. Hierna tonen we je stap voor stap hoe je een gipsplaat kunt vastschroeven. Alles wat je nodig hebt voor deze klus kun je via onze webwinkel bestellen.

  Waarom kies je voor gipsplaatschroeven?

  Gipsplaatschroeven zijn schroeven die specifiek geproduceerd worden voor het vastschroeven van gipsplaten. Deze schroeven zijn gefosfateerd, waardoor ze

  Lees meer »
 5. Alles wat je moet weten over vlonderschroeven

  Alles wat je moet weten over vlonderschroeven

  Hoe kies je de juiste lengte vlonderschroeven

  De juiste lengte vlonderschroeven kies je aan de hand van de dikte van de vlonderplank. Hoe dikker de plank hoe langer de vlonderschroef. Doorgaans kan je de volgende regel toepassen bij het gebruik van vlonderschroeven:

  dikte van vlonderplank x 2,2 =  lengte van de schroef.

  Onderstaand vindt je een overzicht van de aanbevolen lengtes bij vlonderplanken:

  Lengte vlonderschroef

  Max. plank dikte

  50mm

  20mm

  60mm

  27mm

  70mm

  30mm

  80mm

  37mm

   

  Hoeveel

  Lees meer »
 6. Schroef dolgedraaid?

  Schroef dolgedraaid?

  Schroef dolgedraaid? Zo verwijder je een dolgedraaide schroef

  Er is niets vervelender dan een schroef waarvan de kop is dol gedraaid. Je wilt even snel iets uit elkaar halen en dan slipt je bit over de schroef. Het beste is natuurlijk om dit probleem te voorkomen maar helaas lukt dat niet altijd. De reden van een dolgedraaide schroef kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld het gebruik van een verkeerde bitmaat. Hierdoor past het bitje net niet goed op de schroef en draai je het bitje over de kop en beschadig je de schroef. Een andere oorzaak kan zijn dat de schroef naar verloop van tijd zo vast is komen te zitten dat het veel kracht kost om deze los te draaien. Wanneer je dan niet genoeg druk zet tijdens het los schroeven slipt het bitje over de kop en beschadigd de schroefkop. Nog een andere oorzaak kan zijn dat de kwaliteit van de schroef heel slecht is. Als een schroef van te zacht materiaal is gemaakt zal de schroef eenvoudig dol draaien. Maar wij hebben de tips om

  Lees meer »
 7. Hoe meet je een torx maat

  Hoe meet je een torx maat

  Wat voor torx maten zijn er en hoe meet je die?

  Torx bits zijn er in vele soorten en maten. De torx aandrijving is de meest populaire aandrijving bij houtschroeven. Vooral bij langere houtschroeven is de torx aandrijving populair. Dit komt vooral omdat je beter de kracht kan overbrengen op de schroef in vergelijking met de pozidrive aandrijving. De meest voorkomende torx maat is torx 20. Deze torx maat vindt je meestal bij schroeven met een diameter van 4mm. Torx maten zijn er vanaf T1 tot en met T100. De meest voorkomende torx maten bij houtschroeven zijn: t10, t15, t20, t25, t30, t40 en t50. Maar hoe meet je nou hoeveel mm een torx maat is? De torx maten kan je omrekenen naar millimeters. De maat van een torx bit meet je met een schuifmaat van punt tot punt. De diameters van alle torx maten vindt je in de onderstaande tabel. 

  Overzicht van torx maten in millimeters

  Lees meer »
 8. Het voordeel van torx bits

  Het voordeel van torx bits

  Wat is het voordeel van torx bits ten opzichte van pozidrive of kruiskop?

  Torx is een type aandrijving bij schroeven en bouten en heeft de vorm van een zeskantige ster. Torx is gekomen als alternatief voor de kruiskop (philips en pozidrive) en dateert van 1967. De torx aandrijving is tegenwoordig de meest populaire aandrijving bij schroeven. Maar waarom is torx zo populair? Dit heeft er mee te maken dat torx makkelijker de kracht kan overbrengen op de schroef of bout. Dit komt door de zespunten die grijpen in de schroef en hierdoor meer grip heeft dan andere bit soorten. Een ander voordeel is cilindrische vorm in tegenstelling tot pozidrive of philips die een taps toelopende vorm hebben. En taps toelopend bit zal door de druk die je er op uit oefent zichzelf uit de schroef willen drukken en kan hierdoor over de kop slippen. Omdat de punt van een torx bit cilindrisch is is dit bij torx schroeven niet het geval.

  Welke torx maat bij welke schroef?

  Welke maat torx

  Lees meer »
 9. Hoe meet je de maat van een schroef?

  Hoe meet je de maat van een schroef?

  Hoe meet je een schroef?

  De maat van een schroef wordt aangegeven op de verpakking in millimeters, bijvoorbeeld 4.0x40. Het eerste getal is de diameter van de schroeven en het tweede getal is de lengte van de schroef. Maar hoe meet je dit nou goed op?

  Lees meer »
 10. RVS A4 Schroeven

  RVS A4 Schroeven

  Wanneer gebruik je RVS A4 schroeven?

  Je hebt verschillende soorten roest vast staal. De reden hiervoor is de vele soorten hout en verschillende omgevingen waar een schroef kan worden toegepast. Woon je bijvoorbeeld in de buurt van de zee dan zit er meer zout in de lucht waardoor RVS A2 en RVS C1 toch kunnen aantasten. In dit geval kan je het beste werken met RVS A4. Schroef je bijvoorbeeld in eikenhout? Hier zit looizuur in wat er voor zorgt dat schroeven van RVS A2 en RVS C1 (gehard RVS) aantasten. Ook in dit geval kan je het beste werken met RVS A4. RVS A4 is wel bestand tegen deze zuren. Op deze manier gaan de schroeven niet corroderen en hou je een mooi en sterk eindresultaat.

  Lees meer »
Pagina
De waardering van www.schroevenxl.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 2285 reviews.
Copyright © 2013-heden Magento. Alle rechten voorbehouden.