Gratis verzending vanaf €50,- ex btw      30 dagen retourrecht      Beoordeeld met 9,4/10

Bouten

Bouten

Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-48 van 465

Van laag naar hoog sorteren
Pagina
per pagina

Bouten zijn een vrij bekend bevestigingsmateriaal. Ze lijken veel op schroeven, maar verschillen op een paar cruciale punten. In deze tekst gaan we wat dieper in op wat een bout nu precies is en op wat voor vlakken ze verschillen van schroeven. Ook gaan we het hebben over een paar verschillende soorten bouten, zodat jij altijd de juiste bouten kunt gebruiken voor jouw klus.

Wat zijn bouten?

Voor het bevestigen van materialen op elkaar kun je kiezen voor schroeven, maar bij sommige materialen kun je beter kiezen voor bouten. Bouten zijn in essentie schroeven die beschikken over een metrisch schroefdraad. Aan dit schroefdraad hebben metaalschroeven hun naam te danken. Daarnaast hebben ze doorgaans ook een andere punt. Dit soort schroeven worden ook wel  metrische bouten genoemd. Een bout kan gebruikt worden voor diverse ondergronden van metaal en je kunt er uiteenlopende constructies mee creëren. Bouten zijn doorgaans aanzienlijk dikker dan schroeven, waardoor ze zeer geschikt zijn voor zware constructies. Welke bout het meest geschikt is voor jouw klus hangt af van waar je ze voor wilt gebruiken.

Welke bout voor mijn klus?

Met behulp van de vele en intuïtieve filters aan de linkerzijde van onze webshop kun je ons uitgebreide assortiment eenvoudig sorteren en enkel datgene te zien krijgen dat voor jou relevant is. Maar het is altijd handig om op voorhand wat meer informatie te hebben, zodat je meteen al in de juiste hoek kunt zoeken. Daarom gaan we hieronder een paar verschillende soorten bouten doornemen en toelichten.

Zeskantbouten

Een zeskant tapbout is een bout met volledig schroefdraad over de gehele lengte van de bout en hij is voorzien van een zeskant kop (ook bekend als DIN 933). De bout heeft metrisch schroefdraad en hij kan gemaakt zijn van verschillende materialen en afgewerkt zijn met diverse oppervlaktebehandelingen. Zeskanttapbouten zijn robuuste en veelzijdige bevestigingsmiddelen die een cruciale rol spelen in tal van industrieën en toepassingen. Of je nu een professional bent op het gebied van bouw of engineering of gewoon een doe-het-zelver die op zoek is naar de beste bevestigingsoplossingen: zeskanttapbouten bieden een scala aan voordelen die hun populariteit rechtvaardigt.

Slotbouten

Slotbouten worden meestal gebruikt bij houtconstructies of andere bevestigingen van hout op hout. Dit soort bouten zijn voorzien van een lage bolkop zonder aandrijving, waardoor ze niet zomaar los te draaien zijn. De slotbout kan dan ook enkel worden vastgedraaid in combinatie met een moer. Deze slotbouten zijn te verkrijgen in verschillende materialen, zoals verzinkt staal en RVS, waardoor ze gebruikt kunnen worden voor binnen- en buitenprojecten.

Keilbouten

Keilbouten staan ook wel bekend als spreidankers en ze vormen een essentieel onderdeel van de bouw- en constructiewereld. Deze ingenieuze bevestigingsmiddelen staan bekend om hun vermogen om materialen op betrouwbare wijze te verankeren aan verschillende oppervlakken. Of het nu gaat om het bevestigen van zware constructies aan betonnen muren, het monteren van leuningen of het installeren van zware machines: keilbouten bieden een ongeëvenaarde stevigheid en stabiliteit. Dit is te danken aan hun unieke ontwerp, dat ze in staat stelt om immense trek- en schuifkrachten te weerstaan. Ze bestaan uit een metalen huls met een kegelvormige inwendige structuur en een bout die in deze huls wordt geplaatst. Door de bout aan te draaien wordt de kegelvormige huls in het boorgat uitgezet, waardoor deze zich stevig verankert in het omringende materiaal. Hierdoor ontstaat er een stevige en vooral ook veilige verbinding, die bestand is tegen zware belastingen en trillingen.

SB-bouten

Structurele bouten (SB-bouten) zijn zo ontworpen dat ze gebruikt kunnen worden in zware constructies. Ze hebben een hoge sterkte en bijbehorende hoge mate van betrouwbaarheid, waardoor ze vaak gebruikt worden in kritieke toepassingen zoals staalconstructies en grote machines. De SB-bouten zijn bestand tegen slijtage en vervorming en ze kunnen dus zware belastingen aan.

Binnenzeskantbout

Een binnenzeskantbout, ook wel bekend als een inbus®bout, staat bekend om de zeshoekige uitsparing in zijn kop. Die uitsparing biedt een uitstekende grip en maakt het mogelijk om de bout vast te draaien of los te maken met behulp van een inbus®sleutel of inbus®sleutelset. Binnenzeskantbouten staan bekend om hun veiligheid, betrouwbaarheid en (zeker niet de minste) hun veelzijdigheid. Binnenzeskantbouten worden meestal vervaardigd uit (roestvast) staal of andere materialen met een hoge treksterkte. Hiervoor moet vooral gekeken worden naar de beoogde toepassing.

Bouten bestellen bij SchroevenXL

Bij SchroevenXL shop je niet alleen alle soorten en maten schroeven, maar je kunt ook bij ons terecht voor allerlei soorten bouten. Ben je op zoek naar een specifieke bout voor jouw klus? Neem dan snel een kijkje bij ons uitgebreide assortiment bouten. Met behulp van de vele filters die onze webshop rijk is kun je eenvoudig sorteren en enkel datgene te zien krijgen wat voor jou relevant is. Ben je op zoek naar een specifieke bout of naar een bout voor een specifieke klus en weet je niet precies welke je moet hebben? Neem dan gerust contact met ons op. Ons team van professionals staat klaar om jou door middel van een passend advies van de juiste bouten te voorzien. Naast allerlei soorten bouten kun je bij ons ook terecht voor andere soorten metaalschroeven, zoals zelfborende schroeven of bijvoorbeeld zelftappers.

FAQ

Welke soorten bouten zijn er?

Er zijn verschillende soorten bouten en ze zijn allemaal te gebruiken voor verschillende doeleinden. Hieronder een overzicht van de verschillende soorten bouten:
Tapbouten DIN 933
• Zeskantbouten DIN 931
• Slotbouten
• Binnenzeskantbout
• Keilbouten
• Linksdraad bouten
• Metaalschroeven bolkop
• Metaalschrouven ISO 7380-1
• Metaalschroeven verzonken kop
• Meubelgreep schroeven
• Poelierschroeven
• SB-bouten

Hoe draai je een bout vast?

Een bout is relatief eenvoudig vast te draaien, mits je het juiste gereedschap hebt. Doorgaans bevestig je bouten in combinatie met moeren en je kunt hier het beste twee sleutels voor gebruiken. Eén sleutel om de bout op zijn plek te houden en ervoor te zorgen dat de bout niet gaat draaien. De andere sleutel gebruik je om de moer om de bout te draaien.
De waardering van www.schroevenxl.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 6210 reviews.
Copyright © 2013-heden Magento. Alle rechten voorbehouden.