schroeven of spijkeren

 

 

Voor sommigen is dit net zo vanzelfsprekend als links & rechts en onder & boven maar voor de iets minder ervaren klusser kan dit een lastig vraagstuk zijn. Het slaan van een spijker behoeft alleen een hamer en een aantal spijkers terwijl er bij het indraaien van wat schroeven al snel een elektrische boormachine nodig is. In deze blog leggen we je in eenvoudige taal uit in welk situatie je het beste een schroef kan gebruiken en wanneer een spijker volstaat.

Het belangrijkste verschil tussen een schroef en een spijker

Het verschil waar je het beste naar kunt kijken bij de beoordeling om gebruik te maken van een spijker of schroef zit hem in de manier waarop de meeste kracht gebruikt wordt. Schroeven zijn voorzien van een schroefdraad wat ervoor zorgt dat de schroef zichzelf het materiaal intrekt en het nagenoeg onmogelijk maakt om de schroef eruit te trekken. Door het schroefdraad zijn de schroeven wel minder flexibel en zullen ze sneller breken. Een spijker daarentegen is veel buigzamer en zal niet snel zijn kracht verliezen of afbreken wanneer die wordt gebogen.

Voordelen en nadelen aan het gebruik van schroeven en spijkers

Om voor jouw klus te kunnen bepalen waarvoor je het beste kan kiezen heb ik hieronder de belangrijkste voor en nadelen van de schroeven en spijkers en het gebruik ervan wat verder uitgelegd.

De nadelen en voordelen van schroeven

Het grootste voordeel van de schroef is dat deze zichzelf het materiaal intrekt doormiddel van de schroefdraad. De schroefdraad is breder dan het gat en daardoor ontstaat er een grote trekkracht wat ervoor zorgt dat de schroef niet (of nauwelijks) uit het gat te trekken is. Doordat de schroef zelf een nette weg baant in het materiaal ontstaat er ook een net gat. Je kan dus zonder problemen de schroef weer uit het materiaal draaien en hetzelfde gat opnieuw gebruiken zonder het materiaal te veel te beschadigen.

Een nadeel van het gebruik van schroeven is dat ze vaak duurder zijn dan spijkers. Schroeven zijn door de speciale schroefkop en het schroefdraad bewerkelijker dan spijkers en met name bij klussen waar je honderden schroeven of spijkers nodig hebt kan dit veel schelen. Een ander nadeel van de schroef kan zijn dat het je meer tijd kost om ze te plaatsen.

De nadelen en voordelen van spijkers

Een groot voordeel van de spijker ten opzichte van de schroef is dat deze sneller is te plaatsen. Met een aantal goede tikken verbind je eenvoudig twee materialen aan elkaar. Beschik je over een spijkerpistool of tacker dan win je het qua snelheid al helemaal van de schroef. Daarbij komt dat spijkers vaak makkelijker onzichtbaar zijn te maken. Zo zijn er bijvoorbeeld koploze spijkers waarbij je goed moet zoeken naar de spijkergaatjes. Een mooie oplossing voor zichtwerk dus. Als laatste voordeel is dat de spijker door zijn eenvoud goedkoper is dan de schroef.

Uiteraard is lang niet elke situatie geschikt voor spijkers. Omdat spijkers geen schroefdraad hebben raken ze sneller los wanneer je dat niet wil en wanneer je de spijkers juist wel wil verwijderen lukt dat vaak niet zonder het materiaal te beschadigen.

Conclusie

Het gebruik van spijkers of schroeven is dus per klus verschillend. Spijkers gebruik je voor het lichtere werk en een voorbeeld daarvan zou gevelwerk kunnen zijn. Hierbij worden vaak grote vlakken tegelijkertijd gedaan waardoor je snel wilt werken. De spijkers bieden in die situatie genoeg kracht en vallen ook nog eens minder op. Wanneer een project om iets meer kracht vraagt zoals bijvoorbeeld bij het monteren van plaatmateriaal is het verstandiger om gebruik te maken van schroeven. Daarbij is het uiteraard van belang om de juiste schroef te gebruiken.

Schroeven en spijkers bestellen bij SchroevenXL

Wij hopen dat je met deze informatie weer een stap dichterbij bent bij het realiseren van je doe-het-zelf klus maar als we je nog kunnen helpen of van advies kunnen voorzien mag je uiteraard contact met ons opnemen door te mailen naar info@schroevenxl.nl of ons te bellen op 0528-233566. Veel succes!