Wat zijn zelftappers?

Hebben zelftappers altijd een boorpunt?

Er is vaak onduidelijkheid wat een zelftapper ook wel zelftappende schroef nou precies is. In dit blog leggen wij uit wat een zelftappers is.

Zelftappers zijn schroeven die zelf schroefdraad tappen in dun metaal. Zelftapper staat dus voor zelf schroefdraad tappend en niet voor zelf borend, wat wel veel mensen denken. Zelftappers zijn verkrijgbaar met en zonder een boorpunt. Zelftappers met boorpunt worden hierom ook wel zelfborende schroeven genoemd. Omdat zelftappers vaak in plaatmateriaal worden gebruikt worden de schroeven ook wel plaatschroeven genoemd.

Wat de voor en nadelen zijn van zelftappers met en zonder boorpunt lees je in dit blog.

Zelftappers met boorpunt

Het voordeel van zelftappers voorzien van een zelf borende punt hebben als voordeel dat je het materiaal niet eerst hoeft voor te boren. Dit bespaard tijd en dus geld. Deze soort wordt ook wel zelfborende plaatschroef genoemd. Een nadeel van deze boorpunt is dat je beperkt bent in de boorcapaciteit van de punt voor de maximale dikte die de punt kan boren. En een ander nadeel is dat de lengte van de boorpunt geen houvast heeft in het plaatmateriaal. Het klembereik van zelftappers met boorpunt is dus minder.

Zelftappers zonder boorpunt

Zelftappers zonder boorpunt moeten eerst voorgeboord worden. Dit werkt vaak nauwkeuriger dan zelftappers met boorpunt. Een ander voordeel is dat de zelftappers zonder boorpunt een groter klembereik hebben dan zelftappers met boorpunt. De reden hiervan is dat bij de schroef een langer deel voorzien van schroefdraad is.

Met welke maat boor moet ik zelftappers voorboren?


Een veel voorkomende vraag is met welke maat boor moet ik zelftappers voorboren. In onderstaand overzicht vindt je een advies maat waar de zelftappers mee voorgeboord kunnen worden. Dit is slechts een advies en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Het is altijd verstandig om te testen of de schroeven voldoende houvast hebben.

 

Zelftappers kopen

Zelftappers met of zonderboorpunt koop je makkelijk en voordelig online in onze webshop. Klik op onderstaande link om direct naar de juiste categorie te gaan:

Zelftappers met boorpunt

Zelftappers zonder boorpunt