multiplex schroeven

 

Wat zijn de beste multiplex schroeven? Het is een vraag die geregeld gesteld wordt aan onze specialisten. Daarom geven we in deze blog het antwoord op al jouw vragen over multiplex platen schroeven. We laten je zien wat er mogelijk is met multiplex en hoe je dit plaatmateriaal kunt bevestigen. Daarnaast tonen we je welke schroeven voor multiplex geschikt zijn en hoe je het schroeven van multiplex aanpakt. Geschikte multiplex schroeven zijn natuurlijk te bestellen via onze webshop.

Op welke manieren kun je multiplex bevestigen?

Er zijn meerdere manieren waarop multiplex bevestigd kan worden. Ten eerste is het mogelijk om multiplex te lijmen. Je kunt de lijm gebruiken om meerdere platen op elkaar te bevestigen, maar je kunt ook een multiplex plaat op de ondergrond verlijmen. Hierbij maak je gebruik van sterke soorten lijmen: ureumformaldehydelijm, fenolformaldehydelijm, melamineformaldehydelijm of resorcineformaldehydelijm. Daarnaast is het spijkeren van multiplex mogelijk. Hierbij maak je gebruik van spijkers met een lengte die drie tot vier keer groter is dan de dikte van de plaat. Door de grotere kans op schade aan de multiplex plaat wordt multiplex spijkeren over het algemeen afgeraden.

Een andere optie is multiplex nieten. Hierbij is het van belang dat de nieten een lengte hebben die minimaal gelijk is aan de plaatdikte plus 20 mm. Alhoewel je deze opties tot je beschikking hebt, blijkt in de praktijk nog altijd dat multiplex schroeven het beste werkt. Maar welke schroeven voor multiplex gebruik je en hoe ga je hierbij aan de slag?

Welke schroeven voor multiplex gebruik je?

Bij de montage van multiplex wordt over het algemeen gebruikgemaakt van spaanplaatschroeven. Je bepaalt zelf of je kiest voor torx of pozidrive spaanplaatschroeven. Torx levert je de beste grip op, terwijl pozidrive schroeven de beste optie zijn als je multiplex platen onder een hoek vast moet schroeven. Ga je buiten aan de slag met multiplex, dan kies je voor corrosiebestendige schroeven. Deze schroeven zijn ook de beste optie voor vochtige ruimtes. Een goede vuistregel om te onthouden voor de juiste lengte van de schroef is dat de schroeflengte drie keer langer is dan de dikte van de plaat. Je zult ook een boortje nodig hebben voor het voorboren.

Hoe kun je multiplex schroeven?

Het wordt aangeraden om schroefgaten voor te boren. Dit minimaliseert de kans op schade aan de multiplex plaat. Multiplex op de kopse kant schroeven wordt afgeraden. Je kunt het beste kiezen voor de zijkant van het multiplex. Bij multiplex op de kopse kant schroeven is de kans op schade aan de plaat groter. Maak voor het voorboren gebruik van een boor waarvan de diameter gelijk is aan de diameter van de schroef. Voor het verzinken kun je het beste gebruikmaken van een verzinkboor.

De schroeven breng je aan op ten minste 15 mm afstand van de hoek van de plaat. Daarnaast moet een afstand van minimaal 10 mm aangehouden worden vanaf de randen. De hoeveelheid schroeven die je nodig hebt voor deze klus hangt van de dikte van de multiplex plaat. Bij een plaatdikte tot 12 mm hanteer je een afstand van 400 mm tussen de spaanplaatschroeven. Is de multiplex plaat dikker dan 12 mm, dan wordt een afstand van 600 mm tussen de schroeven aangeraden.

Spaanplaatschroeven bestellen bij SchroevenXL

Spaanplaatschroeven zijn de meest geschikte houtschroeven voor het bevestigen van multiplex platen. Deze schroeven zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar via onze webwinkel. Kies je bijvoorbeeld voor een schroef met torx of pozidrive aandrijving? Met behulp van de filters aan de linkerkant van de categoriepagina vind je zo de juiste schroef voor jouw klus. Bepaal zelf de lengte, de diameter, het materiaal waarvan de schroef gemaakt is, de kop, de kleur, het draad, de punt en meer. Multiplex platen schroeven is simpeler dan ooit. Neem gerust eens een kijkje binnen de categorie spaanplaatschroeven en ontdek de ideale schroef voor jouw klus bij ons.