Alles wat je moet weten over vlonderschroeven

Hoe kies je de juiste lengte vlonderschroeven

De juiste lengte vlonderschroeven kies je aan de hand van de dikte van de vlonderplank. Hoe dikker de plank hoe langer de vlonderschroef. Doorgaans kan je de volgende regel toepassen bij het gebruik van vlonderschroeven:

dikte van vlonderplank x 2,2 =  lengte van de schroef.

Onderstaand vindt je een overzicht van de aanbevolen lengtes bij vlonderplanken:

Lengte vlonderschroef

Max. plank dikte

50mm

20mm

60mm

27mm

70mm

30mm

80mm

37mm

 

Hoeveel vlonderschroeven per m2

Het aantal vlonderschroeven dat je nodig hebt per vierkante meter is gemiddeld 35 stuks. Bij harde houtsoorten is het aan te raden een minimale dikte te gebruiken van 5mm. Uiteraard geld ook bij vlonderschroeven hoe dikker de schroef hoe sterker hij is.

Moet je vlonderschroeven voorboren?

Vlonderschroeven hebben over het algemeen een speciale punt die er voor zorgt dat ze makkelijk in het hout draaien. Maar omdat vlonderplanken soms van hele harde houtsoorten zijn gemaakt is het bij hardhout aanbevolen om de vlonderplanken wel voor te boren. Met welke diameter je de vlonderplanken voorboort is afhankelijk van de schroef dikte. Bij 5mm vlonderschroeven gebruik je een boor van 3,2mm. Het mooiste resultaat verkrijg je met een verzinkboor met dieptestop. Op deze manier word de schroef mooi verzonken in het hout.

Welke soort RVS vlonderschroeven moet ik gebruiken?

Vlonderschroeven zijn er in verschillende soorten RVS. De soort van het RVS dat je kunt gebruiken is afhankelijk van twee factoren. 1 is de houtsoort van de vlonderplanken. En 2 is de omgeving waar de vlonder geplaatst word. Bij houtsoorten die zuren bevatten is het aan te raden om RVS A4 te gebruiken. Word de vlonder in de buurt van de kust geplaatst en heb je te maken zoute zeelucht dan is het ook aan te raden RVS A4 te gebruiken. Hieronder vindt je een overzicht met de verschillende soorten RVS vlonderschroeven:

  • RVS 410 vlonderschroeven: deze schroeven van gehard RVS behoren tot de sterkste variant. Deze schroeven zijn voorzien van meer carbonstaal wat de schroef sterker maakt maar minder corrosie werend. Deze variant is dan ook magnetisch.
  • RVS A2 vlonderschroeven: een iets zachtere variant die, in vergelijking met RVS 410 schroeven, beter bestand zijn tegen corrosie. Deze variant is niet magnetisch.
  • RVS A4 vlonderschroeven: geschikt voor omgevingen met een zoutere lucht, bijvoorbeeld in de buurt van de kust. Uitstekend bestand tegen corrosie. Ook is RVS A4 bestand tegen looizuur. Dit zit bijvoorbeeld in Eikenhout. Ook kunnen RVS A4 vlonderschroeven beter de beweging van het hout opvangen en zullen hierdoor minder snel afbreken. Dit is de meest duurzame variant.
  • Vlonderschroeven met een coating: dankzij de coating zijn deze varianten beter bestand tegen corrosie. Deze schroeven zijn gemaakt van gehard carbonstaal (geen RVS).

houtsoorten

Gehard RVS 410/C1

RVS A2

RVS A4

coating

Douglas

x

x

x

X

Lariks

x

x

x

x

Geïmpregneerd naaldhout

x

x

x

X

Red cedar

-

x

x

-

Azobé

-

-

x

-

Bangkirai

X

X

X

X

Eiken

-

-

x

-

Garapa

-

-

X

-

Ipé

x

x

x

X

 

Omgevingsinvloeden

Gehard RVS 410/C1

RVS A2

RVS A4

Coating

Constante condensatie

-

x

X

-

Zoute lucht

-

-

X

-

Agressieve atmosferen

-

-

X

-

Chlooratmosferen

-

-

-

-