monteren vlonderschroef

Vlonderschroeven monteren is helemaal geen lastige klus. Ook als je geen ervaren klusser bent, kun je na het lezen van deze blog moeiteloos een vlonderschroef vastzetten. Vlonderschroeven staan ook wel bekend als terrasschroeven. Deze schroeven kunnen voor uiteenlopende klussen worden gebruikt. In deze blog gaan we dieper in op wat vlonderschroeven precies zijn, welke vlonderschroeven je nodig hebt en hoe je vlonderschroeven kunt monteren. Hierbij laten we je onder meer zien of bij het monteren van vlonderschroeven voorboren nodig is. Ook laten we je zien hoe je vlonderschroeven kunt verwijderen. Ben je op zoek naar geschikte vlonderschroeven voor jouw klus? Kijk dan gerust eens rond binnen ons uitgebreide assortiment aan schroeven.

Wat zijn vlonderschroeven?

Vlonderschroeven behoren tot de houtschroeven uit ons assortiment. Deze schroeven hebben hun naam te danken aan het feit dat ze speciaal gemaakt zijn voor vlonderplanken. Deze planken, die in de buitenlucht gebruikt worden voor terrassen, zijn stevig en groot qua formaat. Door de hardheid van deze planken zijn ze perfect voor buiten, maar het betekent ook dat je schroeven nodig hebt die geschikt zijn voor dit type hout. Vlonderschroeven zijn van nature stevig en hierdoor zijn ze perfect voor vlonderplanken, zowel naaldhout als hardhout. Je kunt vlonderschroeven ook gebruiken voor de montage van gevelplanken.

Vlonderschroeven zijn vaak gemaakt van RVS en daarnaast kunnen ze van een speciale coating voorzien zijn. Hierdoor zijn deze schroeven goed bestand tegen de weersomstandigheden en gaan ze lang mee. Perfect voor het creëren van sterke verbindingen tussen vlonderplanken. Deze houtschroeven zijn in diverse maten verkrijgbaar via onze webwinkel. Maar hoe kun je vlonderschroeven het beste monteren?

Welke vlonderschroeven ga ik gebruiken?

Vlonderschroeven van RVS 410 kwaliteit zijn aanraders omdat ze goed bestand zijn tegen het werken van het hout. Daarnaast beschikken deze vlonderschroeven over eigenschappen die zorgen voor een mooie verzinking en afwerking. Hierbij kun je denken aan de platverzonken kop met freesribben aan de onderzijde en de schachtribben boven het schroefdraad. De lengte van de vlonderschroef zal afhangen van de dikte van de vlonderplank. Een goede vuistregel is om de dikte van de plek te verdubbelen. In het geval van een vlonderplank met een dikte van 30 mm is een vlonderschroef met een lengte van 60 mm de beste keuze.

Hoe kun je vlonderschroeven monteren?

De vlonderschroeven uit ons assortiment zijn vrijwel allemaal voorzien van een speciaal boorpunt. Daardoor is vlonderschroeven voorboren in naaldhout niet nodig. Ook op diverse soorten hardhout is voorboren in principe niet nodig, maar toch raden we dit wel aan. Dit verkleint de kans dat vlonderschroeven afbreken, maakt de schroeven duurzamer en ook het draaiproces zal soepeler verlopen. Voorboren met een hardhoutboor 3.5 mm dik is een goed idee bij hardhout.

Dankzij de freesribben van vlonderschroeven trekt deze schroef zichzelf beter aan. Hierdoor kunnen verbindingen gemaakt worden waarbij er geen ruimte tussen de planken zit. Het type verzinkboor dat je nodig hebt, zal afhangen van de gladheid van de vlonderplank. Voor gladde houten vlonderplanken is een verzinkboor 4.0 mm de beste optie. De kop van de vlonderschroef valt hierdoor helemaal weg, wat je een mooie afwerking oplevert.

Hoe kun je vlonderschroeven verwijderen?

Soms kan het nodig zijn om vlonderschroeven te verwijderen, bijvoorbeeld omdat ze dol zijn gedraaid. De makkelijkste manier om dit te doen is met behulp van een schroef verwijder set. Hiermee frees je ten eerste een groter gat in de kop van de vlonderschroef. Vervolgens draai je het hulpstuk om. Op deze manier kun je de vlonderschroef losdraaien. Je kunt ook met behulp van een schroevendraaier en een hamer een nieuw gat maken in de kop. Vervolgens draai je via dit nieuwe gat de vlonderschroef los.

Vlonderschroeven kopen bij SchroevenXL

Na het lezen van deze blog weet je niet alleen hoe je vlonderschroeven moet vastzetten, maar ook welke vlonderschroeven je het beste kunt gebruiken en hoe je dolgedraaide vlonderschroeven kunt verwijderen. Dankzij de vlonderschroeven uit ons assortiment kun je zelf aan de slag gaan met het maken van een eigen terras in je tuin. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk dan hier ons aanbod op het gebied van vlonderschroeven.